Aflată în imediata apropiere a Pieței Sfatului, Biserica Neagră este cel mai reprezentativ monument istoric al Brașovului, cea mai mare biserică gotică din Transilvania și cel mai mare edificiu religios între Viena și Istanbul, conform istoricilor. În interiorul ei se află una dintre cele mai mari orgi din Europa, cel mai mare clopot din țară și cea mai vastă colecție de covoare vechi din Asia Mică.

 

O istorie bogată, dar zbuciumatăbiserica_neagra_brasov_romania

Biserica Neagră de astăzi se înalță pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea, distrusă în marea invazie tătară din 1241.

Construcția bisericii evanghelice în stil gotic a început în jurul anului 1383, în timpul parohului Thomas Sander, fiind numită inițial Biserica Sfânta Maria (fapt dovedit și astăzi de fresca Mariei, aflată în hala porții sudice). Pe atunci, Brașovul se afla într-o perioadă de dezvoltare culturală și economică puternică, fiind cel mai însemnat oraș comercial și industrial la granița Transilvaniei cu Țara Românească.

Invazia turcilor din 1421 a întrerupt lucrările de construcție a bisericii, orașul fiind nevoit să se concentreze asupra fortificațiilor

În 1499 se menționează o orgă nouă, iar în 1514 turnului i s-au adăugat un ceas și clopote.

Anul 1477 poate fi considerat anul încheierii lucrărilor de construcție a bisericii.

Reforma protestantă a pătruns în Transilvania și s-a răspândit în mare parte datorită umanistului și pedagogului Johannes Honterus (1498-1549). În 1542 s-a celebrat prima slujbă evanghelică-luterană în Biserica Neagră, iar în timpul aceleiași mișcări s-au îndepărtat și altarele secundare.

De-a lungul secolelor XVI-XVII biserica a fost afectată de multe cutremure astfel încât, la jumătatea secolului al XVII-lea, a avut nevoie de lucrări de restaurare.

În 1689, biserica a fost parțial distrusă de un incendiu, fumul a înnegrit pereții si multa vreme exteriorul nu a putut fi restaurat.
Renovarea a durat circa 100 de ani, dar din cauza peretilor negri de fum a fost supranumita Biserica Neagra (in germana Die Schwarze Kirche, in maghiara Fekete Templom). Tot dupa acest incendiu i s-a ridicat si actualul acoperis, inalt de 20 de metri. Mesterii care au lucrat la refacerea ei erau veniti din orasul Danzing, motiv pentru care noile bolti sunt in stil baroc nu gotic. Planul utilizat de către arhitecți a fost acela de bazilică cu trei nave, egale ca înălțime, înscriindu-se în tipul de biserici–hală preferate în secolele XV-XVI în spațiul german.

 

Orga Bisericii Negreorga-biserica-neagra-brasov1

Între anii 1836 și 1839, firma berlineză Buchholz înalță pe galeria vestică noua orgă de dimesiuni mari (aproximativ 4000 de tuburi, 4 manuale cu câte 56 de taste și un pedalier cu 27 de taste, 76 de registre și dispune de 63 de registre sonore). Aceasta a fost inaugurată la 17 aprilie 1839, de însuși organistul Carl August Buchholz care a prezentat improvizații și cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider și Johann Lucas Hedwig.

In 1924, galeria din fața orgii a fost extinsă pentru a se putea organiza concerte ample de muzică sacră cu participarea corului. În decursul anilor au fost realizate nenumărate discuri de vinil, casete audio și cd-uri. În prezent, Biserica Neagra găzduiește săptămânal un concert de orgă.

 

Colecția de covoarebiserica-neagra-brasov-interior

Cu excepția muzeului Topkapî din Istanbul, Biserica Neagră posedă cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa, datând din secolele XV-XVI. Interiorul Bisericii Negre este dominat de spledoarea de culori a celor aproximativ 110 covoare orientale expuse.

Se presupune că după Reforma care se împotrivea picturilor iconografice, covoarele au fost cele ce împodobeau pereții bisericii reformatoare, în locul icoanelor cu sfinți și al altarelor îndepărtate.

Colecția de covoare vechi din regiunile Brussa, Usak si Ghiordes din Asia Mică reprezintă un tezaur inestimabil al Bisericii Negre. Inscripțiile pe care le poartă unele exemplare atestă faptul că acestea au fost donate, de-a lungul timpului de către breslele meșteșugarilor din oraș, de către negustori și cetățeni. Astăzi colecția cuprinde 156 de exemplare, printre care și unele fragmente.

 

Valori, tezaur cultural

Piesele de mobilier și obiectele de cult reprezintă, de asemenea, valori remarcabile care fac din edificiul brașovean un loc pe care nici un turist nu-l poate evita.

Cristelnița din bronz este unul dintre puținele obiecte rămase din perioada de dinainte de incendiu și, în același timp, un exemplu valoros al artei de turnătorie medievală. Aceasta a fost lucrată de meșterii locali și donată bisericii în anul 1472 de către parohul Johannes Reudel. După aproape 150 de ani, în 1716, fierarul Meensen Hannes a realizat frumosul grilaj din fier forjat care o înconjoară azi.

Pe pridvorul sudic, există o pictură murală executată după anul 1476, reprezentând-o pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus, așezată între Sf. Ecaterina și Sf. Varvara. În partea inferioară a picturii se regăsesc stemele regelui Matei Corvin și a soției sale Beatrice de Napoli-Aragon.

De asemenea, nu pot fi trecute cu vederea cele trei canate cu cinci tablouri de la altarul din Feldioara (sfarsitul secolului XV-lea). Stranele din navele laterale sunt datate de la sfârșitul secolului XVII și prima jumătate a secolului XVIII, fiind sculptate în lemn și lucrate cu ornamente in stil baroc. Stranele din cor sunt în stil neogotic, datând din 1866, iar băncile din lemn de stejar au fost montate in 1937 în nava centrală.

O pânză pictată în ulei reprezentând “Nunta din Cana”, operă a pictorului Hans Eder, se află expusă pe peretele frontal al navei laterale dinspre nord. Stema orașului Brașov, coroana pe un trunchi de copac cu rădăcini, este reprezentată în relief pe stâlpul din fața amvonului.
Tot în interiorul bisericii se găsesc o serie de statui, dintre care cea mai veche este a Sfântului Ioan Botezătorul.

Tezaurul de paramente. Trecut cu vederea până de curând, când specialiștii i-au descoperit valoarea, acesta cuprinde piese vestimentare din perioada Evului Mediu și este comparabil cu marile colecții din Danzig, Halberstadt, Brandenburg și Stralsund. Biserica Neagră adăpostește și un număr mare de veșminte liturgice din materiale textile medievale și baroce de lux, printre care veșmintele preoțești de slujbă și pluvialele purtate în Biserica Catolică în ceremoniile de sfințire sau în timpul procesiunilor. Materialele, adesea mătăsuri brodate, provin de cele mai multe ori din țesătorii italiene, iar unele sunt de poducție turcească. Broderiile valoroase din fir de aur sau mătase, sunt moldovenești, italiene, central-europene sau chiar locale.

 

Legendăbiserica-neagra-copilul-statuie

Statuia atipică pentru un lăcaș de cult se află expusă pe contrafortul din partea nordică a bisericii. Este vorba de reprezentarea unui copil care parcă ar sta să cadă. Legenda spune că în perioada in care se construia biserica, un meșter a devenit invidios pe un ucenic foarte talentat. La un moment dat, i-a cerut copilului să ridice ceva de pe cornișă și când acesta s-a aplecat, meșterul l-a împins în gol. Tot legenda spune că statuia a fost ridicată de ceilalți ucenici, în memoria celui asasinat mișelește.
În timpul multiplelor lucrări de întreținere și renovare, statuile de pe contraforturile exterioare au fost înlocuite cu copii – în perioada anilor 1937 – 1944 – iar originalele au fost adăpostite in interiorul bisericii.

Concertele de orgăbiserica-neagra-concert-orga

Începând din anul 1953, în Biserica Neagră au loc recitaluri de orgă, tradiție începută de organistul Victor Bickerich și continuată de Hans Eckart Schlandt. Orga Bisericii Negre atrage în fiecare an organiști atât din țară cât și din străinătate, care își doresc să concerteze aici. La data construirii ei, se număra printre cele mai mari orgi din Europa.

Pe perioada verii concertele de orgă au loc de 3 ori pe săptămână.

Biserica Neagră este un edificiu de dimensiuni impresionante, fiind considerată în prezent cel mai mare lăcaș de cult din România: 90 metri lungime, 38 metri lățime, înălțimea turnului cu cruce atinge 65 de metri, iar inăuntrul ei pot fi primiti circa 5000 de oameni. Din lungimea totală a construcției, 31 m sunt reprezentați de cor, 42 m de naos și 16 m de baza turnului. În turn se găsește cel mai mare clopot din țară, care cântărește 6,3 tone.

Pentru a consultați programul de vizitare, concerte sau tururi ghidate, accesați pagina oficială aici.

 

Surse citate: Wikipedia.org, Romanianmonasteries.org

 


Cazare în inima Șcheilor BrașovuluiPensiunea Pietrele lui Solomon, Brasov

Pensiunea Pietrele lui Solomon**** este locul în care te vei simţi ca acasă. Ambianţa primitoare a celor 11 camere disponibile, arhitectura modernă a spaţiilor interioare şi amplasarea ferită de agitaţia urbană îţi vor asigura o şedere plăcută în “oraşul de la poalele Tâmpei”. Localizată în inima Șcheilor, este punctul de plecare către numeroase trasee montane și obiective turistice din Centrul Vechi, dar și locul de sărbătoare al Junilor Brașovului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>