Primele atestări documentare ale oraşului Braşov datează din anul 1271 (Brassu), şi 1288 (Brasso), iar în 1294 şi 1295 sub forma de Braşov respectiv Brassov. În 1336 îl întâlnim menţionat sub numele de Corona.

În 1395, Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, a dat ordin de începere a fortificării Braşovului. Din fortificaţiile vechii cetăţi medievale ale Braşovului s-au mai păstrat fragmente din zidurile de centură, Turnul Alb, Turnul Negru, Turnul Măcelarilor, Poarta Ecaterina, Bastioanele Ţesătorilor, Cojocarilor, Postăvarilor și Fierarilor.

Încă de când a fost construită prima incintă de apărare a cetății Brașovului, au existat și cele două turnuri de apărare situate pe Dealul de Strajă a Brașovului: Turnul Alb și Turnul Negru.

 

Turnul Alb

Construit între anii 1460 și 1494, Turnul Alb impresionează și astăzi prin masivitatea și zveltețea liniilor sale arhitectonice. Situat pe Dealul Warte-Straja sau Dealul Romurilor, are o structură de formă semicirculară din piatră și cărămidă, peste 30 m diferență de nivel față de zidurile orașului înălțime: 20 metri spre oraș și 18 metri spre deal. Zidurile sale au o bază de 4 metri, iar diametrul turnului măsoară 19 metri, fiind construit cu scop de apărare și observație. Denumirea acestuia provine chiar de la culoarea cu care este vopsit, nimic altceva decât var alb. De-a lungul zidurilor sale, turnul prezintă metereze, guri pentru smoală și balcoane susținute de console cioplite în piatră.

Aflându-se la 59 m depărtare de zidul cetății, turnul comunica cu aceasta pe latura nordică prin intermediul unui pod mobil ce făcea legătura între turn și Bastionul Graft. Avea vedere spre Blumăna și, cu cele 5 etaje ale sale, era cel mai înalt punct de fortificație din Brașov.

În interiorul turnului s-a păstrat coșul de fum de deasupra unei vetre, care putea servi și pentru încălzirea paznicilor și a apărătorilor – breslași cositorari și arămari. În 1678, breasla cositorilor a răscumpărat obligația de apărare a turnului, numărul meșterilor fiind scăzut.

Cu ocazia marelui incendiu care a măcinat Brașovul în 21 aprilie 1689,  focul dus de un vânt puternic a cuprins și Turnul Alb, care a ars, fiind renovat de abia în 1723.

Turnul Alb, Brașov


 

Turnul Negru

Turnul Negru este unul dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului construit, la fel ca și Turnul Alb, ca fortificație independentă amplasată în afara zidurilor cetății. Situat la mică distanță de Bastionul Fierarilor, pe o stâncă a dealului Warthe, Turnul Negru domina Șcheii Brașovului cu dimensiunile sale.El avea rolul de a împiedica apropierea dușmanilor de zidurile orașului, care aici erau la mai puțin de 5 m de stâncă (abia în 1819 – 1820 trecerea a fost lărgită).

Construcţia a apărut odată cu ridicarea zidurilor de apărare a oraşului, în secolul al XIV-lea, fiind construit concomitent cu Turnul Alb. Totuși, prima mențiune documentară a turnului datează din 1541. Înălţimea acestuia este mai mică decât cea a Turnului Alb, atingând doar 11 metri. Turnul poseda un sistem de legătură cu Cetatea Braşov, printr-un pod mobil ce ajungea până la Bastionul Fierarilor.

Acoperişul iniţial, de formă piramidală, a fost distrus de un trăsnet, la 23 iulie 1559, dar şi de incendiul ce a avut loc în 1689. Numele monumentului, Turnul Negru, vine de la zidurile, care în urma intemperiilor şi a incendiului, s-au înnegrit. După un alt incendiu, cel din 1696, când este din nou lovit de trăsnet, turnul a fost refăcut, conform unei stampe, în 1735.

În timpul epidemiei de ciumă care a lovit şi Braşovul în 1756, Turnul Negru a fost folosit pe post de adăpost şi punct de pază pentru paznicii cordonului sanitar din jurul orașului. În caz de primejdie, un lanț gros de fier între stâncă și bastion oprea comunicația cu Dupăzidurile de Jos. Atunci avea să fie ultima oară când turnul îndeplinea funcţia de strajă a oraşului.

În anul 1901 monumentul a fost parțial restaurat, efectuându-se o consolidare a zidurilor la partea lor superioară. În noaptea de 3-4 iulie 1991,  zidul sudic al turnului s-a prăbușit după o ploaie torențială. Restaurarea a avut loc însă abia în 1996.

Interiorul Turnului Negru este alocat unei expoziții pavilionare a Muzeului Județean de Istorie Brașov, expoziție ce găzduiește artefacte concepute de meșteșugarii din breslele fierarilor, cositorilor sau armurierilor din perioada medievală a Brașovului.

 

Turnul Negru, Brașov


În prezent, ambele fortificații dețin câte un punct muzeal.

Acces

Podul mobil, ca și cale de acces, a dispărut cu mult timp înainte. Acum se ajunge la turnuri parcurgând un drum practicabil cu acces din Aleea După Ziduri.

Program de vizitare

Ziua Ora deschidere Ora inchidere
luni 09:00 19:00
marti 09:00 17:00
miercuri 09:00 17:00
joi 09:00 17:00
vineri 09:00 17:00
sambata 09:00 17:00
duminica 09:00 17:00

 

Bilete
Denumire bilete pret
Adulti 7 lei
Pensionari 4 lei
Studenti, elevi, prescolari 1.5 lei
Persoane cu handicap gratuit

Alte taxe:

Fotografiere: 25 lei

Filmare: 35 lei

 

Surse: https://ro.wikipedia.org, http://www.ziarulevenimentul.ro, http://povestidecalatorie.ro, https://www.brasovtour.com


Cazare în inima Șcheilor BrașovuluiPensiunea Pietrele lui Solomon, Brasov

Pensiunea Pietrele lui Solomon**** este locul în care te vei simţi ca acasă. Ambianţa primitoare a celor 11 camere disponibile, arhitectura modernă a spaţiilor interioare şi amplasarea ferită de agitaţia urbană îţi vor asigura o şedere plăcută în “oraşul de la poalele Tâmpei”. Localizată în inima Șcheilor, este punctul de plecare către numeroase trasee montane și obiective turistice din Centrul Vechi, dar și locul de sărbătoare al Junilor Brașovului.

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>