Menționată de jurnaliștii Huffington Post în topul celor mai înguste străzi din lume și plasată recent în celebrul ghid turistic Michelin, Strada Sforii a ajuns în ultimii ani o atracţie turistică recunoscută pe plan mondial.

Localizată între străzile Cerbului și Poarta Șchei, Strada Sforii este atestată documentar din secolul al XVII-lea ca un coridor de urgență pentru pompierii cetății medievale Brașov.

Lungimea de 83 metri reflectă tendințele de urbanizare a Brașovului medieval. Lățimea Străzii Sforii variază între 111 și 135 centimetri, ceea ce îi conferă titlul de cea de-a treia cea mai îngustă stradă a Europei (după Spreuerhofstraße din Germania cu o lățime cuprinsă între 31 și 50 cm și Parliament Street din Anglia cu o lățime aproximativă de 122 cm) și cea mai îngustă stradă din Europa de Est.

Strada Sforii nu a fost niciodată purtătoare de trotuare, adrese poștale sau semne de circulație, fiind de fapt ultima supraviețuitoare a unei serii de amenajări urbane cu scop tehnic. Străduța a apărut ca urmare a obligației de a se crea întreruperi în fronturile stradale, la un anumit număr de parcele, în încercarea de a preveni extinderea incendiilor. Nu a fost singura stradă de acest tip în Brașov; celelalte au fost „înghițite” în timp de dezvoltarea orașului.

Strada Sforii a devenit o ulicioară boemă în urma lucrărilor de restaurare, marcare si iluminare din anul 2003, fiind redată in conditii adecvate circuitului turistic. Strada și-a recăpătat farmecul de odinioară și datorită felinarelor, replici fidele ale celor de acum 100 de ani (singura diferenţă fiind aceea că azi nu mai funcţionează cu gaz).

 

Legenda îndrăgostiţilor

Alături de Podul Milvio, din Roma, de Poarta Sărutului, din Târgu Jiu, de Cipru, unde s-a născut zeita iubirii și de Jardin du Luxemburg din Paris, grădina ce tăinuia pașii lui Simone de Beauvoir și Jean Paul Sartre,  Strada Sforii a devenit unul dintre cele mai romantice locuri din Europa.

Ulița citadină are şi o legendă pentru îndrăgostiții care o străbat zilnic. Se spune că în perioada medievală aici se ascundeau cuplurile pentru a se săruta în intimidate, dar şi tinerii îndrăgostiţi ai căror părinţi nu erau de acord cu relaţia lor. Legenda care a resistat peste ani spune că tinerii îndrăgostiţi care se sărută pe Strada Sforii sunt destinaţi să rămână împreună toată viaţa.

 

O temă provocatoare pentru fotografi

Lipsa unghiurilor, iluzia fluidității, jocul umbrelor în diferite momente ale zilei și alte elemente mai puțin cunoscute ochiului „profan” sunt provocări pentru cunoscătorii artei fotografice. Ei spun că mai ales noaptea, când strada e pustie sau bântuită doar de propriul trecut, se creează un cadru perfect pentru fotografie.

 

Muzeul Strada Sforii

Situat pe Str. Cerbului nr. 13, Muzeul Strada Sforii este un loc încărcat de istorie, unde puteți savura o cafea bună și admira opere de artă ale artiștilor locali, un loc în care puteți descoperi povești nespuse și legende ale cetății Brașovului.

 

Cum ajungeți pe Strada Sforii?

 

Surse: Wikipedia, Adevărul, Pinterest

 


Cazare în inima Șcheilor BrașovuluiPensiunea Pietrele lui Solomon, Brasov

Pensiunea Pietrele lui Solomon**** este locul în care te vei simţi ca acasă. Ambianţa primitoare a celor 11 camere disponibile, arhitectura modernă a spaţiilor interioare şi amplasarea ferită de agitaţia urbană îţi vor asigura o şedere plăcută în “oraşul de la poalele Tâmpei”. Localizată în inima Șcheilor, este punctul de plecare către numeroase trasee montane și obiective turistice din Centrul Vechi, dar și locul de sărbătoare al Junilor Brașovului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>