Localnic sau turist, iubitor al mersului pe jos sau al bicicletei, niciodată nu poţi spune că ai terminat de descoperit Brașovul. Fiecare cărare de munte este unică, fiecare anotimp te îndeamnă să revii, transformând natura prin farmecul său.

De această dată, vă propunem o plimbare pînă în Poiana Braşov, pe un traseu vechi de 600 de ani: ”Drumul Vechi al Poenii”. Vă veți oferi un traseu lejer prin pădure cu peisaje minunate şi poveşti interesante, clipe de relaxare şi încîntare a ochiului.

„Drumul vechi al Poienii” a fost utilizat de vehicule până în anul 1966 când s-a dat în folosință noul drum care pornește din „Livada Poștei”, iar în prezent este folosit ca și traseu turistic. Este un traseu foarte popular printre localnici sau turiștii care doresc o plimbare nu foarte solicitantă din Brașov până în Poiana Brașov. Traseul are aproximativ 3,5 km și poate fi parcurs pe jos în aproximativ 60 de minute, iar cu bicicleta în 30 – 40 de minute.

 

Drumul Vechi al Poienii Brasov toamna

 

Podul Crețului

Drumul Vechi al Poienii este unul din traseele mai puţin folosite pentru a ajunge în Poiana Braşov. Dar e mai ferit de semnele civilizaţiei moderne şi mult mai pitoresc. Urcuşul începe din locul numit Podul Creţului, la care se ajunge printr-un labirint de străduţe în care doar ei, şcheienii, se descurcă cu uşurinţă. Tocmai încurcătura de străduţe pietruite face farmecul irezistibil al acestui loc încărcat de istorie.

 

„La Chietrele“ junilor, amfiteatru natural

Sărbătoarea junilor este puternic legată de acest loc unde tinerii se întrec în aruncarea buzduganului şi petrec cu bucate şi băuturi alese. Cîndva, aici se postau junii ce pretindeau vamă celor ce intrau la spectacolul de la Pietrele lui Solomon. Astăzi, vama a dispărut, oricine poate să admire acelaşi spectacol, vechi de sute de ani şi transmis întocmai de la o generaţie la alta.

 

Valea Seacă

Prima serpentină urcă deasupra Văii Seci, şi o traversează. În stînga drumului, toamna şi iarna, cînd nu este ascunsă de copaci, atrage privirea stînca numită „La Bisericuţă“. Se numeşte aşa pentru că, prin poziţia sa strategică, dă impresia unui mic lăcaş de cult. Documentele confirmă un loc numit tot „La Bisericuţă“ şi la începutul drumului vechi, sugerînd centrul satului de altădată de la Pietrele lui Solomon.

Urcînd drumul de pietriş, veți ajunge la un fir de apă curgătoare rece și limpede. Urmând cursul apei, prin cheile râului Solomon, după 10 minute de urcuş, veți descoperi un loc de picnic, în preajma unei mici cascade. Îngrămădirea de stînci asemeni unor turnuri masive este un bun prilej pentru popas. Dar excursia nu s-a terminat aici; din platoul care traversează rîul şi continuă pe o potecă pe partea stîngă, vă puteți abate pînă la poalele stîncii, unde se găsesc cîteva inscripţii în litere chirilice datând din 1860. Se spune că au fost făcute de călugării nomazi care trăiau în sălbăticia munţilor.

 

Poiana Mică și Poiana Mare

Urmând serpentinele, panta îşi reduce treptat din înclinaţie şi, după o oră, veți ajunge în Poiana Mică. Din acest loc, privind spre dreapta, puteți admira în toată splendoarea sa creasta Pietrei Craiului. Urcînd mai departe, pe Drumul Vechi, se ajunge în Poiana Mare. Pare ciudat, dar pe aici circulau cîndva maşini. În 1948, a început să urce din Prund către Poiana Braşov primul autocamion carosat, poreclit „Şenila“. Era o platformă descoperită. O dată cu atestarea documentară a Poienii Braşov, a fost consemnat în documente şi Drumul Vechi, iar prima excursie românească pomenită în pergamente datează din 14 iunie 1427 şi a avut loc chiar pe acest traseu.

Primul drum către Poiană a fost abandonat atunci cînd s-a făcut cel nou, din Livada Poştei, mai lung, dar mai lin. Drumul Vechi a rămas o amintire pentru automobilişti, dar a redevenit traseu pentru excursiile turistice. Din cînd în cînd, pe aici mai trec ATV-uri, maşinuţele pe care oricine le poate închiria pentru o plimbare mai aventuroasă pe poteca abruptă.

Harta Traseu Drumul Vechi al Poienii

 

Drumul Vechi

Traseu: Pietrele lui Solomon – Poiana Braşov
Durata: 1 – 1, 1/2 h ore la urcare, 1 h la coborâre
Dificultate: Uşor vara, moderat iarna
Indicativ: Linia verticală roşie

 

 

 

 

 

 


Cazare în inima Șcheilor BrașovuluiPensiunea Pietrele lui Solomon, Brasov

Pensiunea Pietrele lui Solomon**** este locul în care te vei simţi ca acasă. Ambianţa primitoare a celor 11 camere disponibile, arhitectura modernă a spaţiilor interioare şi amplasarea ferită de agitaţia urbană îţi vor asigura o şedere plăcută în “oraşul de la poalele Tâmpei”. Localizată în inima Șcheilor, este punctul de plecare către numeroase trasee montane și obiective turistice din Centrul Vechi, dar și locul de sărbătoare al Junilor Brașovului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>